Tähän asti olen pitänyt päivätyöni erillään koruharrastuksesta, mutta nyt tuli niin hyvä idea, että asioiden yhdistäminen tuntuu väistämättömältä :-)


Tiesittekö, että pii (Si) on maankuoren toiseksi yleisin alkuaine heti hapen jälkeen? Pii esiintyy luonnossa pääosin yhdisteinä kuten silikaatteina, joita on myös puolijalokivissä kuten ametistissa, vuorikristallissa ja jaspiksessa. Puhtaana piitä ei luonnossa juuri esiinny, mutta sitä valmistetaan teollisesti ja käytetään puolijohdeteollisuudessa pääraaka-aineena. Puolijohdelaatuisesta piistä kasvatetaan piitankoja, joista jatkoprosessoimalla valmistetaan piikiekkoja (kts. video).

 

Piikiekot taasen toimivat pohjamateriaalina (substraattina) mikropiirien ja mikromekaanisten antureiden valmistuksessa, joka on minun alaani :-) Olen töissä Suomen ainoassa ja siten mahtavimmassa ja kauneimmassa anturitehtaassa (VTI Technologies Oy), joka valmistaa mikromekaanisia antureita (MEMS = Micro Electro Mechanical Sensors) autoteollisuuteen, lääketeollisuuteen ja erilaiseen kuluttajaelektroniikkaan. Anturit ovat kooltaan pieniä (pienimmät rakenteet vain muutamia mikrometrejä) ja niitä saa yhdeltä 150mm:n piikiekolta tuhansia. Antureiden valmistus on oma taiteenlajinsa kuten korujenkin valmistus. Antureiden ulkonäkö on kaunis, ne ovat kuin pieniä timantteja ja niiden kauneus vain kasvaa kun tietää miten monimutkaisia rakenteita niiden sisällä on ja kuinka monia satoja työvaiheita yhden anturin valmistamiseen on tarvittu.

 

Saanko siis esitellä, oletettavasti ensimmäiset MEMS-korut maailmassa a la Ulzi Productions:

Oheinen korusetti on ensimmäinen sarjan koru ja siihen kuuluu kaulakorun lisäksi korvakorut. Kaikissa koruissa on koristeena ns. 3-akselinen kiihtyvyysanturi, joka liitettäessään ohjauspiiriin kanssa koteloon, pystyy mittaamaan kiihtyvyyttä kolmessa suunnassa. Vielä on hieman tuotekehittelyä edessä ennen kun pääsen "älykoruasteelle".


1925182.jpg


1925185.jpg


1925189.jpg

 

MEMS-korusarjan ensimmäiset tuotokset. Koruissa hopeaa, lasihelmiä ja 3-akseliset kiihtyvyysanturit :-)!